Glukomanán patrí medzi prírodné probiotiká, ktorými sa predchádza ochoreniam tráviaceho traktu a ktoré zabraňuje uvoľňovaniu jedovatých látok črevnými baktériami. Zvyšuje pocit sýtosti a to spomalením vyprázdňovania žalúdka a znižuje vstrebávanie...
viacJablko - živý poklad
Je len niekoľko druhov ovocia, ktoré sú pre náš kraj tak typické ako jablká. Niektorí z nás si ešte pamätajú obdobie, kedy boli pomaranče, mandarínky alebo banány luxusným tovarom. Ak mi babička ponúkla jablko, tak som si ako dieťa myslel, že nemá štýl. Neskôr som však pochopil, že ho mala a dokonca veľmi vybrúsený.
Červené, zelené, skoré, veľké, malé – to je jedno, dôležitý je jeho obsah a čo všetko dokáže. Najradšej hovorím o našich jablkách, nie z dovozu, ktoré sú síce krásne, ale čo je v nich, to radšej ani nezisťujem. Tak opäť zoberme nejaké jablko doma zo záhrady alebo z poctivého trhu a pozrime sa, čo s ním. Najviac prospešných látok sa nachádza v šupke, alebo tesne pod ňou, tak ak môžete, jedzte jablká radšej nešúpané.
Naše staré mamy a dnes už aj odborníci z New Yorku tvrdia, že stačí jedno jablko denne, aby sme boli zdraví. Je to teda nielen overené rokmi, ale aj serióznym výskumom. Jablká okrem vitamínov, minerálov a ďalších výnimočných látok obsahujú veľa vody. Prvý predpoklad, ako byť zdravým, je mať dostatočné množstvo tekutín. Obsahujú až 30% vlákniny, čo prospieva najmä nášmu tráveniu. Práve táto jedinečná kombinácia vlákniny a ovocných kyselín má za následok schopnosť predchádzať zápche. Naopak, ak jablko jemne podusíte, môže zastaviť hnačku.
Nakrájané, postrúhané, posypané s orechmi. To je jedno. Ja som vždy zástancom, aby sa ovocie jedlo surové. Samozrejme mamin tradičný jablkový koláč by som nevymenil za nič na svete, ale to chrupnutie pri zahryznutí do čerstvého jablka – čo sa tomu vyrovná? V múdrych knihách píšu, že surové jablká obsahujú veľa tráviacich enzýmov, ktoré sú dobrým prostriedkom proti vzniku hemoroidov. A okrem toho, budete aj dlho mladí a krásni. Tak to aby ste začali deťom dávať na desiatu jedno jablko už teraz.
Pri jablku je tá výhoda, že naše telo ho veľmi dobre dokáže spracovať, jednoducho ho kúpite a aj deti ho rady zjedia (teda ak práve nedopozerali rozprávku o Snehulienke a zlej macoche). Okrem koláčov a kompótov si môžete pripraviť aj jablkové čatní. Spracované jablká už neobsahujú toľko výživných látok, ale je to vždy lepšie ako si dať hranolky v rýchlom občerstvení.
Jablková žemľovka
- veka 2 ks klasická 2 dni stará alebo klasické rožky cca 12ks
- mlieko 0,5 l
- vajcia 4ks
- cukor kryštál 200g / 100g na sneh
- jablká cca 600g
- tvaroh 400g
- strúhanka 4lyžice
- maslo 4 lyžice
- cukor múčka
- mletá škorica 1,5 čajovej lyžičky
- citrón – dôkladne umytý 1ks
- strúhanka
- jablková marmeláda (najlepšie domáca) podľa chuti
- hrozienka (pred použitím namočené v teplej vode)
- orechy podľa chuti
http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/365867-jablko-zivy-poklad/
Späť na zoznam článkov