Glukomanán patrí medzi prírodné probiotiká, ktorými sa predchádza ochoreniam tráviaceho traktu a ktoré zabraňuje uvoľňovaniu jedovatých látok črevnými baktériami. Zvyšuje pocit sýtosti a to spomalením vyprázdňovania žalúdka a znižuje vstrebávanie...
viacZdravé kĺby
Zdravé kĺby sú základom pohybu všetkých z nás, či už vrcholových športovcov alebo bežných ľudí. Problém vačšiny z nás je ten, že sa začnú zaujímať o problém boľavých alebo zničených kĺbov keď už je neskoro. V dnešnej dobe sú už náhradné kĺby celkom bežné a operácie sú pomerne úspešné, prečo sa ale radšej nezačať starať o kĺby predtým, ako začneme pociťovať bolesť?
Omega-3 mastné kyseliny pre zdravé kĺby
Jesť mastné ryby znamená udržať si dobre fungujúce kĺby a získavať aj ďalšie zdravotné prospech. Vegetariáni môžu mastné kyseliny získavať z orechov, semien (najmä z ľanového semienka, ktoré má aj ďalšie klady) a nepomletej obilia.
Omega-3 rybí olej pôsobí zmierňujúco pri bolestivej reumatoidnej artritíde. Čím viac vedci objavujú, aký silný vplyv majú eikosanoidy na náš život, tým ľahšie je možné porovnať, prečo niektoré veci v tele nefungujú. Eikosanoidy, (tkanivové lipidy) sú medzistupňom pri vytváraní zápalových a protizápalových látok používaných imunitným systémom nášho tela. Pre správnu funkciu imunity musia byť v rovnováhe. Ale ak napríklad prevažujú prozápalové eikosanoidy, príliš silná zápalová reakcia účinne neničí len baktérie a vírusy, ale poškodzuje aj vlastné tkanivá. Trvalý, dlhodobý zápal v tele následne spôsobuje mnoho rozličných zdravotných problémov - reumatizmus, ateroskleróza, alergie, astma, atopické ekzémy. Na vysvetlenie, nadmerná konzumácia omega-6 mastných kyselín (ich zdrojom sú rastlinne tuky – repkový, slnečnicový a olivový olej) sprevádzaná nedostatočným príjmom omega-3 mastných kyselín (rybí olej) je spúšťacím impulzom pre vznik vážnych zápalových ochorení. Osteoartritída (zápal kĺbov), najbežnejšia forma artritídy, často obsahuje zápalovú zložku, podobnú ako choroby srdcové. Pokiaľ vaša strava dostatočne nepokrýva potrebu omega-3 tukov, nevytvoríte si kompenzačné mechanizmy, ktoré zastavia zápaly spôsobené prebytkom omega-6 tukov. V súčasnosti existuje množstvo klinických štúdií podávania omega-3 pri osteoartritíde. Reumatická artritída je vážnejší druh artritídy zahrňujúci zápal, ktorý môže zničiť kĺbové tkanivo. Lekárske pokusy dokázali, že denným podávaním doplnkov rybieho oleja, v dávke aspoň 3g prinieslo úľavu bolestivým kĺbom, odstránilo rannú stuhlosť a pomohlo znížiť množstvo užívaných liekov mnohým pacientom.
Antioxidanty
Ľudia, ktorých strava je chudobná na stopový minerál selén a na vitamíny A, C a E, môžu byť v neskoršom štádiu života náchylnejší k problémom s kĺbmi. Selén získate z rýb a mäkkýšov, múky, celozrnných potravín, obilnín a vajec. Ak jete dostatok rozmanitého ovocia a zeleniny, dostávate celú škálu vitamínov. Najlepším spôsobom, ako zvýšiť príjem vitamínu A, je jesť pečeň (nie však v tehotenstve). Obsahuje ho aj žlté ovocie a zelenina, napríklad pomaranče, mrkva, marhule, mango a sladké zemiaky, v ktorých sa nachádza betakarotén, ktorý telo na vitamín A premení. Červené a žlté citrusy a žlté rajčinové papriky papriky, kivi, kapustu a ružičkový kel sú dobrými zdrojmi vitamínov C a vitamín E je obsiahnutý v olivovom oleji, orechoch, semenách, avokáde a fazuli.
Kolagén
Kolagén je kľúčovou látkou pre obnovu chrupavky kĺbov a kostí. Dodávaním kolagénu môžeme prispieť k ochrane kĺbov a zabrániť tak rozvoju artrózy. Kĺbová chrupavka je spojivové tkanivo, ktoré je až zo 40% tvorené kolagénom. Základné kolagenové reťazce, ktoré môžeme prirovnať k šnúre koralov, sa zoskupujú do trojskrutkovice prokolagénu a z tej sa následne zložitými procesmi tvoria kolagénne fibrily a kolagénne vlákna. Sústava kolagénnych vlákien tvorí nosnú kostru celej chrupavky. Či je chrupavka dostatočne pevná, o tom rozhoduje kvalita kolagénnych vlákien. Problémy s kĺbmi začínajú vtedy, keď sa na povrchu chrupavky objavujú trhliny a dochádza k poškodzovaniu kolagénnych i proteoglykánových molekúl. Chrupavka stráca pevnosť a pružnosť, dochádza k defektom, k stenčovaniu až vymiznutiu. Tento stav chrupavky a všeobecne kĺbov je označovaný ako artróza alebo osteroartróza. Ide o degeneratívne ochorenie kĺbov a môže postihnúť všetky kĺby. Tento proces zvyčajne začína na dotykových kĺbových plochách pokrytých chrupavkou. Neskôr sa pridružia zmeny v okolitých kostiach a šľachách. Z uvedeného vyplýva, že dodaním kolagénu môžeme chrupavku vyživiť tak, aby bola dostatočne pevná a nedochádzalo k jej opotrebovaniu.
5 krokov k zdravým kĺbom
- Schudnúť – nadbytočné kilogramy zaťažujú kosti – riziko zranenia svalov a väzív je automaticky vyššie
- Jesť veľa bielkovinovej stravy – pre zdravie svalov a kĺbov je priam nevyhnutná. Vhodnými potravinami sú sója, obilniny, chudé mäso, fazuľa
- Pre bielkovinu kolagén, ktorá spája bunkové prvky, zásobiť telo vitamínom C – telo ho potrebuje nielen v čase, keď bojuje s vírusmi, ale pomáha tiež udržiavať silné väzivá a šľachy. Bohaté naň sú citrusy, najmä kivi.
- Predísť nepríjemnej bolesti sa dá aj užívaním ostatných minerálov – dôležitý je horčík vápnik, fosfor, mangán a zinok.
- Vitamín D – nachádza sa nielen v slnečných lúčoch, ale aj v strave. Obsahuje ho napríklad mlieko alebo losos.
Späť na zoznam článkov